Thursday, December 24, 2009

menambahkan 'ahli'

salam sume....

aku lama tak update kan... entah la aku rasa mcm malas nak update walhal byk yg nak dikongsikan dgn korang2 dan blog kesygn aku neh tp ada je halangannya...

so hari ni aku amik sikit kesempatan juz to jot down and let all of u to know yg aku kini dlm program menambahkan 'ahli'...hehehe korang paham ke tak ni??

bg yg paham tu ye aku kini hamil lagi da 9 minggu pun...dan bgi yg tak paham tu aku da gtau kan tu aku hamil lagi!!! seronok tak?? aku tentulah seronok sbb akan dpt baby lagi...tp sikit sedih la tuk nur 'ain sbb dia kecik lagi kan dan belum puas lagi bermanja-manjaan ngan ibu dia da nak dpt adik... tp kalo ikut due nye aku bakal melahirkan 2nd baby ni on 29/7/2010...dats mean on dat time nur 'ain da setahun 1/2 lah...da besar gak tu kan...he3X

ok la semua...tu je yg nak dikongsikan ngan korang ye... daaa
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Tuesday, December 15, 2009

wajah-wajah kecintaanku






AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Thursday, December 10, 2009

babah

nur 'ain dah nak masuk 11 bulan 18hb ni tau tp kan... gigi pun lom tumbuh lagi kan nak kata gigi bayang gigi pun takdak neh...aduhaiii anak oiii awat la lambat sgt gigi nak tumbuh tu!! umoq da tua tp gigi pun takdak da jd mcm nenek-nenek takdak gigi kunyah2 telan jek...

satu hal pasal gigi... satu lagi berjalan pun belum lagi baru reti berdiri ja tp da diri tegak la tak goyang2 cuma takleh menapak lagi...dia seriau kot takpun montot berat kot huhuhu... alahai anak oiii bila la kamu nak boleh berjalan neh... tp kan.. kalo dia leh jalan esok lagi penin kejap2 ja tgk ada di belakang dah time ibu dia masak lagi la kacau tu... tp ibu ni tak sabaq aih nak tgk anak dara dia berjalan... musti cumil ngan montot nonggek2 nanti bila jalan... emmmm (berangan anak dah leh jalan...)

ha lagi satu kan...
kalo anak org lain perkataan pertama dia leh sebut ialah mama or mak... tp si anak dara ni lak perkataan pertama ialah papa babah... huhuhu tak aci la... dok ngan ibu kan main lama tp babah dulu leh sebut...

kalo dia nampak babah dia lalu ja dpn dia tak dulikan dia kan dia tgk jek da lepas baru la..."babah...babah..." sweetnyaaaa tp i tetap jelez tau... babah dia suka la tu huh
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

2 jejaka

bila ingatkan balik gelihati aku ni kenangkan...

ari ahad baru ni kami anak beranak gi makan kenduri kat Manong...umah sedara kepada member ofis hubby...agak jauh gak dari KK tp demi memenuhi jemputan gi juga la...

kalo nak tau kat kampung tu saja ada 4 kenduri...sebelum umah yg kami nak hadiri tu tak sampai 500 meter pun ada satu kenduri...nyaris2 nak salah gi umah lak sib baik tanya sorg makcik tu so umah yg depan tu umah yg betul...hiiii3X kalo tak malu la

emmm apa kaitan tajuk n3 ni ngan kenduri tu kan...ni nak cite neh... masa tengah makan aku suapkan la si dara sunti aku ni makan...mcm biasa la mulut dia tu menceceh tah pape la kan ke dia tu ratu bercakap mcm ibu dia ni kan.... :)) pastu dia pun galak menegur org tu org ni

dok ralit makan tiba2 datang sorang jejaka kecik umo dlm 3 tahun kot dok usha anak dara aku ni... aku pun soh la anak dara ni salam kan ala budak2 takpe la kan kalo da besar mau aku tanya budak tu nak apa ngan anak dara aku kan!! hahahah

anak aku buat derkk ja kat jejaka kecik tu tp jejaka tu pandang je anak dara aku...gelihati aku...dan tak lama dtg lagi sorg jejaka ni datang2 je terus nak siom anak dara aku...ehhhh aku pun tarik la anak aku kan ape kes nak siom2 anak dara aku....hahahhaa tah pape la budak tu...

wah si kenit ni kecik2 suda ada admire ke?? lama gak la 2 jejaka tu dok pandang anak dara aku... kebetulan aku pakaikan si nur 'ain baju kurung gamaknya teruja kot tgk budak kecik pakai baju kurung kan... mcm2 la

tu je kisahnya...aku gtau hubby sbb kami makan asing2 aku khemah pompuan hubby khemah lelaki...hubby nampak la 2 jejaka tu dok kat anak dara kami then dia tanya la nape tu...cite la... apa lagi gelak la dia..aku pun sama gak

aku ckp tu la mulut tak reti dok diam gitu la... ngikut sapa kalo tak ibu dia... ibu dia pun muda2 dulu ramai gak admire... hikhikhk perasaan!!
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Tuesday, December 8, 2009

peluang

aku saja je nak utarakan ttg tajuk PELUANG ni...

aku tengok kan di antara lelaki dan perempuan ni kan dalam memberi peluang ni
perempuan lebih lembut hati untuk memberi peluang berbanding lelaki

cthnya:

tengok ajalah kisah anang & krisdayanti
aku tak tau la sapa yg salah sapa yg betul
tp itulah lelaki
kalo bini yg buat hal mmg cukup sekali tu je la
tak beri peluang lagi dah (atau mmg dah bagi peluang tp msh tak berubah)

dan ada lagi 2 3 kes yang terjd di sekeliling aku
dan aku sendiri penah mengalaminya
so aku paham sgt2

perempuan lebih mudah memberi peluang
bukan kedua ketiga tp berkali2 peluang yg diberi
tp kenapa lelaki masih tak reti nak hargai??
aku bukan nak cari salah lelaki tp aku pun tertanya2

aku penah ajukan isu ni kat hubby
tp dia diam jek...biasa la lelaki
mesti nak menangkan lelaki

tolonglah
hargailah peluang yg diberikan
hargailah org yg berada dekat di hati anda tu
kenang jasa dan pengorbanan mereka kaum hawa ni
jangan sampai anda kehilangannya...dan tak akan dapat memilikinya lagi
baru ketika itu nak menyesal...
good bye je lah
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Tuesday, December 1, 2009

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal...

Mak.....
Terlalu bosan rasa duduk membilang hari......
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa......
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak........
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .........
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan.. .

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk...??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... ..
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ...
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta.....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter....
Mak......
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak......
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. . .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini......
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak....?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya...."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la.....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar....
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik....
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu....
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak....
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. .....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata...." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni.....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu.....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan .....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu....
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil


notakaki : touching lah


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Disember 1981 - Disember 2009

emmm da masuk bulan disember kan...bermakna dah hujung tahun dan bakal ke tahun baru tuk ke sekian kalinya... apa yg buatkan aku happy bulan disember ni adalah sudah semestinyalah sbb da hujung tahun kan tp ada yg paling aku happy ialah pd bulan nilah aku dilahirkan...

pada 25 Disember 28 tahun yg lalu telah lahirlah seorang budak perempuan yg agak2 montel gitu...hiiii3X dan sekarang budak perempuan itu telah menjadi emak budak perempuan lain pulak...emmm masa berlalu tanpa disedari da tua rupanya aku ni kan...

bulan ni aku agak bz la dgn jemputan kawin, hari keluarga ofis sampai tiap ujung minggu ada ja aktiviti...

bulan ni nur 'ain juga bakal menginjak ke usia 11 bulan...dan on January ni dia dah setahun...Ya ALLAH cepatnya masa...mcm masih terasa sakit bersalinkan dia dan masih terbyg terboyot2 aku membawak perut ke sana ke sini semasa mengandungkan dia dulu... dan sebulan lebih lagi anak itu dah setahun...so sweet

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Monday, November 30, 2009

demam dan batuk selsema

hari rabu malam tu aku ngan anak dan hubby gi Ipoh beli barang keperluan rumah yg kehabisan...seperti biasa gi ambik nur 'ain dulu lah kat umah pengasuh dia... terus je dari umah pengasuh ikut jalan Sg. Siput nak ke Ipoh... aku balik lewat ari neh so lambat la gerak...

benti sembahyang Magrib kat tol Jelapang jap then teruskan perjalanan... gi mana lagi kalo bukan kat Tesco...semuanya ada di situ kan ke senang tu...hiii3X

da selesai soping moping mmg takde ke tempat lain terus balik... on the way tu nur 'ain batuk2 dan uwekkkk...apa lagi muntah habis susu yg dia minum sebelum tuh...dan habis baju dan kain aku basah dek muntah dia...huhuhu busukkknyeee tp apa nak dikato... yg si nur 'ain da lembik dah mana taknye ngantuk pastu muntah haruslah letih kan...huhuhu sian anak itu

cari petrol pum la nak basuh dia dan baju aku tu...sikit punye lama nak jumpa lak aku da kebasahan dan kebusukan... paham2 la camne bau muntah kan sib baik susu jek kalo lain2...harus aku muntah juga... dia muntah sbb kahak dan yg kuar tu susu bercampur kahak...

da basuh dan salin baju dia balik la apa lagi...aku da tak tahan badan basah neh... malam tu badan dia panas giler kepala tu berbahang mmg tak penah la dia demam panas badannya sampai gitu...aku cuak sbb aku takut kot kang tarik ke apa ke lak... tuam dia ngan air sejuk la tp tak gak kurang... takpe esoknye nak bwk gi kinik...

khamis tu babah dia lak sibuk kat ofis nak bawak gi kinik tak boleh kete aku dia bawak...kete dia aku tak bani bawak lak...tunggu punya tunggu sampai ptg badan nur 'ain panas cmtu lah... dgn batuknye sib baik sesema tak teruk... siap2 la kemas barang2 nak balik Bidor... da settle sume kuar nak gi kinik tgk2 pekan Kuala Kangsar jammed giler...kete sikit punya banyak ambik! terus balik Bidor la...

hari jumaat tu baru bwk gi kinik...Alhamdulillah da kebah sbb mlm khamis tu mentua kau tuam ngan air ais dan bagi makan ubat kotal tuh... tp yg aku nak elakkan tu dpt gak kat dia...doktor kata dia ada asma... ahhh sudah! yg aku tamo tu la yg aku dpt... aku kena jaga 2 org yg ada asma...hubby dan nur 'ain...

uiihhh aku cukup runsing kalo nur 'ain demam dan batuk...sbb dia akan muntah..mlm tadi pun tido tak selesa merengek2 sbb nak nafas susah dan maybe gatal tekak kot...huhuhu aku pun turut takleh tido lah...

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

bosan lah

adooiii kat ofis cuma ada 4 orang jek...bosan lah

ni sorang kuar tinggal aku sorang jek

yang lain2 kat luar aku jek kat dalam neh...seraaammm pun ada gak
hahaha dasar penakut!!
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, November 25, 2009

selamat ari raya aidiladha

lagi 2 hari raya haji aka raya korban kan...so aku mengambil kesempatan ni utk ucapkan selamat tuk semua ye dgn pesanan

hati2 di jalan raya (ditujukan tuk aku gak)
kem salam kat org kampung ye... (mcm aku glam sgt) kekeke
jgn makan daging byk sgt nanti darah tinggi (khas ditujukan tuk hubby aku)

sesungguhnya pengorbanan memerlukan penuh kesabaran...
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Tuesday, November 24, 2009

chatting

hari ni line internet mengong.... satu hari takde tenet kat ofis neh dan baru kul 4.oo tadi jek ada sbb tu aku pun ala2 mengong ari ni...hiiii3X

takde nak cite pape dlm masa yg genting ni sbb nak balik dah cuma juz nak share kegembiraan sbb ptg smlm dpt berchatting dgn salah seorang rakan maya kat sini yg selalu gak komen kat blog aku neh... tak sangka she is very sweet dan dia pun agak terkejut sbb aku add dia kat YM! tah apa2 je la dat girl...tu pun nak surprise ke

dan segala teka-teki mengenai dirinya dah pun aku ketahui...emmm selama ni very the confuse la 'bout her identity dan ptg smlm terlerailah keconfusesan aku tuh hiiiii3X

for the very sweet friend i know u know who i mean... hope our f/ship remains forever ok dear.

remember

i dun care who u r
where ur from
what u did
as long as u r my friend
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Monday, November 23, 2009

bukan rezki aku

pagi neh gi isi minyak... aku bagi RM50 nak isi RM20 jek lps kasi duit aku blah...then patah balik sbb terlupa amik balance... dak kat kaunter tu ckp ingatkan nak isi RM50 kat pum no 2.. sbb aku juz tunjuk jari 2 jek masa nak bayor tu dan kebetulan aku kat pum no 2...

selesai isi minyak aku pun terus blah la sbb da kul 7.25 perjalanan masih jauh nun...

masa dok cari duit nak makan tgk2 duit balance tadi takdo...cari lam dompet takdo, cari lak kat beg tembakau (beg henset aku) takdo...selongkar henbeg still takdo...huhuhu sah la terjatuh masa isi minyak tadi... wah RM30 tuh lanje aku tuk 3 hari tara nak tunggu gaji 25hb ni...sedih woooo tu je mangga2 duit yg aku ada (dlm dompet la) ...

dah apo nak dikato bukan rezki aku kan... redho je la walopun terkilan sgt2 dan aku mmg tak ingat mana duit tu jatuh or aku letak... then apa lagi...gi maybank cucuk je lah duit baru...

bukan rezki kita ni takleh kata apa la kan... aku cuma pikir mungkin duit tu dah mmg tertulis bukan rezki aku dan jd rezki org lain...
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Monday, November 16, 2009

kemajuan nur 'ain

seminggu dua ni nur 'ain cirit birit sampai melepuh di "situ" dan bontot dia... kesian lak sampaikan dia fobia bila bwk masuk bilik air... bila basuh je terjerit-jerit dia sbb sakit sian lak dia

gi kinik la sbb tgk da merah sgt kt "situ" nak pakai pampers pun tak mo suka la bila dibolenkan tuh...skang ni kalo nak pakaikan pampers ngan baju cukup susah leh gado2...letih

alhamdulillah da kurang merah2 dan beransur baik sbb da tak nanes dan jerit2 masa basuh... org ada kata budak2 ni kalo nak dapat sesuatu mcm nak boleh jalan ke, tumbuh gigi ke musti ada demam ke cirit ke... ptt la sbb nur 'ain skang ni da leh berdiri lama kalo tak tak sampai seminit dia da duduk skang ni agak lama dia berdiri...seronoknyeee

tak sabo nak tunggu dia boleh melangkah pulak...uiii kalo da leh berjalan tu lagi haru la aku silap2 "tolong" masak kat dapur lak...

tp kan nur 'ain belum ada gigi lagi la..normal ke tu ha?? risau gak aku da tua pun belum ada gigi lagi...budak lain 4 bulan da ada gigi nur 'ain da 10 bulan belum ada sebatang pun lagi huhuhu...sadis wooo
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

hujung minggu yg terisi

hujung minggu baru ni terisi dgn aktiviti kami bertiga...aku + hubby + nur 'ain...

sabtu, 14 nov 2009

pagi tuk breakfast goreng jek nasi mlm tadi byk lagi...then mcm biasa la kemas umah apa yg patut...then gi pasar cari brg2 basah sbb lam peti da kosong so gi la cari apa yg patut... juz beli ayam, ikan talapia merah dan ketam. beli sayur sikit tuk wat tom yam...

hubby ckp lps Zohor nak gi Taiping...tanye nak watpe...

"gi main bowling la...kang org tu kata takde life lak..." katanye

wah aku da girang da neh sbb last week gi Ipoh nak main tp ramai sgt umat manusia dan yg buat aku pening dan tak jadi main sbb tgk gelagat budak2 muda yg mmg memeningkan kepala aku...ajak balik jek buat dosa je mulut aku kang komen itu ini...nge nge nge biasa la mulut aku kan...

aku pun terus siapkan apa yg ptt tuk bersuka ria di petangnye...semangat neh... so lps Zohor gerak la menuju Taiping. hujan renyai2 dan tiba di Taiping agak lebat gak hujannye.

sampai kt pusat bowling tu tah apa namanye tah hubby terus ke kaunter booking lane dan kasut... settle aku pun memulakan hayunan lah...

for the 1st round aku kalah ok. takpe takpe sbb aku jarang main kan ni baru 2nd time aku main so redho je lah....

2nd round aku lead dgn kemenangan 102 hubby tak ingat bape...hiiii3X girang hati neh walopun ada gak 3 4 kali bola masuk longkang...sekali ke longkang daaaa

and the final round pun aku still lead lagi...haaaa3X gelak setan gak aku sbb aku menang!!! hubby tak ngaku kalah dia kata bagi chance jek...whatever laaa yg penting AKU MENANG!!!

mlm lak parents in law aku dtg tido umah sbb fil aku nak main golf ngan kawan dia...kalo tak takde makna dia nak tido umah kami hiii3X... so msk la tomyam udang ngan goreng ikan jek...kebetulan gi pasar malam ada org jual udang (aku tak tau nama udang tu..kekkeke) so masak la...rebus jagung...kejap je da masak

malamnye lak aku tak tido sbb tolong hubby colourkan plan2 dia...umang aih sakit belakang beb. ptt ar bawak gi main bowling upenye ada tugas nak bagi aku...huhuhu nasib la...
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Friday, November 13, 2009

Kakitangan Awam Bakal Dapat Tambahan Wang Saguhati Lagi RM 500

itu le tajuk berita yg aku dengor dari corong radio lam kete onderway nk dtg keje pg neh....tp melihat kepada keadaan ekonomi samada mengizinkan ke tak...

ala taktik je tuh kot tamo kasi org Ceupacs tu dok naik turun jupe la tuh... apa2 je lah kan kalo dpt tu Alhamdulillah kalo tak dpt pun da tau dah... tp kalo tak silap aku da 3 tahun berturut2 tak dapat bonus neh...boleh gitu lak kan masa zaman Tun Dr. Mahathir dulu tak penah lak tak dapat bonus... kata rakyat didahulukan kakitangan kerajaan pun rakyat pe...bistu kami ni bukan rakyat ke??? duit ada tp byk guna ke arah yg tak berfaedah... lantak
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Thursday, November 12, 2009

Youtube Budak Sekolah St Augustine, Betong - Ajuk Org Islam Sembahyang Dlm Gereja

aku baru jek tgk video neh...dan sesungguhnye tersayat hati aku!!

maaf kalo aku nak ckp budak2 ni mmg KURANG AJAR!!! dan tunggu je la balasan dr DIA... salah sorg dengarnya anak Pengetua sekolah tu...pengetua @ tak tindakan dan hukuman kene diambil...

mcm ni takde lak nak disumbat dlm ISA tu...pttnye tak payah kira dewasa ke remaja ke kalo da boleh memberi kesan negatif pd Negara amnya dan AGAMA khasnya mmg itu je jalannye... sakit hati aku tgk nye.. aku tak reti nak paste sini video tu tp yg leh tgk tgk la...mmg kurang ajar!!

aku percaya budak2 ni akan ditimpa bala oleh DIA... bg aku budak2 mcm ni bunuh je...eii geram aku lah

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Tuesday, November 10, 2009

Mana Sis_Nita??

denan hormatnya tajuk di atas adalah dirujuk.

2. dengan pertanyaan masih demam lagi ke?? cepat buat n3 baru ye...laju2 kayuh kak. semua tak sabar nak baca pengumuman terbaru ni... diharap kerjasama dari pihak akak mendapat perhatian dan tindakan sewajarnya.

sekian, terima kasih.

saya yg menjalankan tugas,
afsal8281
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, November 4, 2009

1 Oktober

apa ada pd tarikh tu?? da sebulan berlalu kan... tp tarikh tu bermakna utk seseorang...siapakah seseorang itu?? emmmm meh sini nak citun...

on 1st October adalah my hubby's bestday... jap nak tgk kalender ari apa tuh eh...ok ari tu adalah ari Khamis... aku terlupa nak amik cuti sbb ni la 1st time aku ada di samping dia on his bestday... tp thn lps raya pertama jatuh pd 1st October kan?? ok la 2nd time aku ada di samping dia tp kali ni berbeza sbb aku mmg sentiasa akan berada di samping dia utk thn2 yg akan datang ... INSYA ALLAH...

mlm 30 September tuh tepat 00:00 satu ciuman hinggap kat pipi lovely hubby tuh, sebelum tu aku kt lam bilik dok iron baju dan kemas bilik.. dan dia pun heran dan terkezut lak nape tiba2 aku kasi kiss tu kan... dia tnye nape? adehhh nak kiss laki pun kene ada alasan ke?? huhuhu then aku pun

"HAPPY BESTDAY!!"

dia pun "ooooo..." emm tu jek...kot nak kata time kasih ke apa ke...sedey?? tak la da biasa dah sbb hubby mmg tak reti nak ucap thanks or say sorry.... i redho ok... hiii3X

utk meraikan bestday hubby tu aku masakkan nasi ayam dan belikan kek tuk dia... walopun aku masak tak sedap tp habes gak nasi ayam tuh... hiii3X. kek tu pulak on da way balik dr ofis aku turn masuk pekan jap tuk cari kek dan jumpa la kek yg ala2 sedap gak ler janji kedai Melayu Islam kan.... dan ada la snap gambo kek dan bestday man tuh potong kek tp gambo takleh nak publish sbb agak terlampau sket gambo tuh...haaaa3X. masa neh si Nur 'Ain tu pun kalut nak tlg potong kek gak...adesss dak tu memang la rajin "membantu"...

aku cuma frust tak apply cuti jek tuk betul2 prepare bestday hubby tu... takpe byk masa lagi... next year on 18th January bestday Nur 'Ain lak...so leh prepare awal2 lah...

my bestday lak...on dis 25th December... cuti tuh tak plan lagi nak wat pe dan nak gi mane... sbb a week b4 gi Kontan ada sepupu hubby tawen... jauh perjalanan tuh...

tu je nak story morry morning glory...

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Tuesday, November 3, 2009

aku nak cerita

haiii

lama kan aku tak update blog aku neh...da bersarang dah pun sian kat blog aku neh bukan aku tak amik peduli tp aku takleh nak buat pape...aku dok buka hari2 tp mampu tgk jek takleh nak wat pape disebabkan masalah teknikal yg terdapat kt pejabat baru aku neh...

meh sini aku nak cerita...

alkisahnye korang pun tau kan aku da berpindah dari KL ke Perak awal bulan 9 ari tu kan...on 1st September aku lapor diri kat ofis baru neh tp arahan dari Pengarah Negeri soh tempatkan aku di Lenggong...umakaih...korang bygkan la dari Kuala Kangsar - Lenggong sikit punye jauh tuh... tp lbh kurang gak la dari Kuala Kangsar - Ipoh lagi teruk lak tu ngan jam nye buat aku baran jek pagi2.... so dgn rela dan terpaksa aku kene time dan redho je la ditempatkan di Lenggong tuh... so hari pertama di pejabat Negeri berlalu dengan boringnye lah.... da la puasa lak tu sabo je la..

mlm lps berbuka ajak my deary hubby la gi tgk ofis baru tu sbbnye mmg tak tau kt mana ofis baru neh...so dlm kepekatan malam tu kami 3 beranak ni pun keluar la utk melawat tpt keje baru neh... da la malam gelap lak tu jauh nak mampos ofis tuh sib baik la jalan straight jek kalo tak entah lah... at last sampai gak tepi jalan jek ofis tuh agak strategik la... da jupe terus balik la

2nd September 2009

today is my 1st day kt pejabat baru di Lenggong... hari ni hubby antarkan sbb jauh kan mcm tak berani jek nak drive sendiri lgpun nak manja2 la sket selama ni kan drive sndiri kan so da ada hubby ni soh jek dia antarkan jd mem sket...hahaha notty kan aku. jarak masa dari Kuala Kangsar - Lenggong lebih kurang dlm 45 min tp kalo drive lelaju tu lam 30 min da sampai dah... dan jarak km nye lebih kurang 44 km dari traffic light selepas tol (sapa2 yg penah gi Kuala Kangsar tu tau la kan..)

oleh kerana ini hari pertama aku kan so awal aku keluar dari umah blm kul 7 .oo pg da gerak sbb bwk anak sekali lps ni hubby nak antar anak lak ke umah ngasuh... da sampai dlm kul 7.30 sapa pun takde lagi awal lagi kan... salam hubby kiss anak hubby pun gerak balik la nak msuk ofis lak dia...

kul 8.00 pg da sampai semua la...diperkenalkan kepada staff situ dan GM (Pengurus Besar) ala2 boss la kt sini...

hari pertama berlalu dgn aku takde apa2 keja pun lagi dan baru dpt tpt... nak tau staff kt sini bape org?? teka...teka la...hiii3X aku tau korang musti tgh kira2 kan bape kerat staff kt sini... musti ada yg kata 10...20 dan ada lagi la .... the exact number ialah 10 org termasuk GM aku tuh la... hahahaha percaya tak?? silalah percaya kerana itulah kenyataannya...

dan hari2 selepas itu aku makin hari makin serasi di sini... staff pun ok cuma 5 pmpuan dan lelaki jek... best la. alhamdulillah takat la ni no problema...ala aku neh ko letak lam utan pun insya allah leh idup kot...hiiii3X apa tak nye...aku kan peramah gitu!! ahaksss....

ok la takat ni dulu ye...aku ada keje nak buat ni lgpun time da nak out dah...hehehehe aku curik tulang neh... ok ye... ti aku post lagi n3...tgk la esok ke bila2 la. esok line agak clear sbb GM aku gi meeting kt Ipoh...yey yey..ya ribba ya ribba...

ari ni aku tak sihat...cirit birit dan muntah2... k lah... daaaa




AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

salam kerinduan

salam semua...

wah da lama kan aku tak update blog kesayangan aku neh...rindu gilo dan mcm2 perasaan ada neh... ni sume gara2 perpindahan aku dan kt ofis baru ni tenet slow hu3X

ni aku baru format balik pc dan tukar RAM juga window kasi tukar...so inilah hasilnye hiii3X at last..ALHAMDULILLAH

kalian sume sihat ke? aku leh jengok2 je blog korang tanpa leh tinggalkan jejak...terkebil2 jek baca tau hiii3X

ok la ti aku wat n3 lagi ye...ada keje neh


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, August 26, 2009

aku support kak Arryani

ni sbg tanda sokongan utk k. arryani... aku pun tak sure sbb apa dia perlukan sokongan camni tp aku rasa ni disebabkan dia ckp kene masuk court ari tu kot... ye ke akak? tak kisah la sbb apa tp aku sokong akak ye... hiiii3X





AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan


Seribu senyuman
belum tentu menawan hati
satu jelingan sudah cukup
menimbulkan rasa benci
membina mengambil masa
meruntuh sekelip masa.
Selamat Menyambut
Ramadhan
Maaf Zahir dan Batin
Semoga Ramadhan membawa keberkatan
kepada semua dan
mengukuhkan ukhwah yang terbina.
Aku menyusun sepuluh jari memohon maaf atas keterlanjuran kata dan perbuatan, yang menyinggung perasaan sahabat dan atas segala kesilapan yang telah berlaku disepanjang perkenalan kita selama ini.

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

HANTARAN AL-QURAN



“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil..

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin..

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel. Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad.

Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib..Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.

Surah Ar Ra'd

“Apa benda nih” detik hati Nabil.

“Bismillahirrahmaani rrahim..ALL. .MAA.. RIII..!!” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A’uzubillahiminnassya itaanirrajim. . Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. kedengar suara gemersik Ustaz Sa’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa’ad.

“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya..” penutup Ustaz Sa’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQuran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa’ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.


notakaki: tergelak aku baca...walopun lawak tp ada pengajarannya... ada pulak ye ayat al Quran 'al ma rii'..adesss
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, August 19, 2009

TAG from SURIE

Namaku:
Salmiyah binti Che Abdul Salleh (sama mcm dlm I/C ok!)

Nama Panggilanku:
baca balik TAG yg 13 Ogos ari tu la ye... sama je
juz call me SAL ok...nice n sweet jek...hiiii3X

Tarikh Lahirku :
25 Disember 1981.. nak adiah leh tak?? nge3X

Tempat Lahirku :
Kg. Bohor Mali, Simpang Empat, Perlis

Statusku :
Married

Hobiku :
layan internet
main dgn anak
sms dgn member baik
kumpul resepi ~ masakan, kuih, kek dll...
tp tak penah try buat pun hiii3X

Makanan Kegemaranku :
bihun/kue tiaw sup
laksa
makanan yg pedas2

Minuman Kegemaranku :
sirap limau
sirap laici
teh 'o' ais limau ~ taste murahan jek hiii3X

Cita-Citaku :
takde cita-cita....boleh??

Pengalaman Burukku :
entah tak ingat la dan takmo ingat

Pengalaman Manisku :
dpt masuk U
kawin dgn lelaki yg dicintai
melahirkan zuriat setelah hampir 4 thn menanti

Perkara Yang Disukaiku :
jalan-jalan dgn anak dan hubby tak kisah ke mana pun janji bersama dorang

Perkara Yang Tak Disukaiku :
disuruh buat itu ini mcm kuli batak
cakap benda yg sama ulang2 kali...penat dan fedup
ditegur atas kesalahan yg bukan kita buat..sakit ati
tempat ramai org dan sesak... takleh nafas weh

Adakah Anda Berpuas Hati Dengan Apa Yang Anda Ada? :
syukur Alhamdulilah apa yg dihajati ada yg dah tertunai...dan ada lagi yg belum

Harapanku :
hidup diberkati dunia akhirat
semoga dimurahkan rezeki agar dpt senangkan mak ayah
keluarga aman bahagia tanpa ada org luar yg mengganggu

Orang Yang Nak DiTag:
semua followers
semua bloglist kat blog aku neh
dan sapa2 lah
tu pun kalo rajin/sudi
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

kisah ayah aku

baca n3 kak arryani yg bertajuk 'Ayah siapakah dia..?' buat aku teringat kisah ayah aku dlm 2/3 bulan lepas

kisahnya masa kejadian ayah aku dlm perjalan balik ke kg aku kat Perlis la...perjalanan KL-Perlis... aku tak sure bus express apa ayah aku naik tu.... sampai kat tengah perjalanan tuh dia rasa nak buang air besor...sangat2 terasa neh bukan main2... then gi la jupe driver tu mintak berenti la kat mana2 hentian yg terdekat sbb dah tak tahan sgt.... for info umo ayah aku da 68 dah... tp alhamdulillah sihat lagi cuma da berumor biasa la kan ada la sikit darah tinggi, kencing manis tu...

ok back to the story line... da gi jupe driver tuh mintak berenti jap si driver tu takmau berenti... biasa la bus express ni kalo bukan tpt dorg selalu berenti mmg takmo berenti... aku paham la tu tp ko takde perikemanusiaan ke org tua (ayah aku la) tu tak tahan sgt2 nak buang air kan... agak2 la... bukan suka2 dia nak soh benti

da driver tu takmau berenti ayah aku ckp la kalo takmau tunggu pun takpe turunkan dia kat mana2 hentian terdekat then nak jalan...jalan la... pun takmo... apa punya hati la mangkuk tu so terpaksa la ayah aku tahan... leh bayangkan tak m/mana rasa bila tahan berak?? sapa yg penah rasa tu tau la camne rasanya kan...takyah aku explain la ye

tahan punya tahan at last sampai la kat hentian Simpang Pulai...ayah aku pun apa lagi da lama tahan nak turun la... nak tau apa jadi? terduduk ayah aku kat depan bus tu.... dah tak daya nak jalan dek kerana terlalu lama menahan neh... so ada la org2 hamba ALLAH yg berhati mulia yg tolong papah gi tandas.... Ya ALLAH aku masa dengar mak aku cite air mata nitik2 dah ni hati aku membuak2 je mcm nak tumbuk je muka driver tuh... tu satu hal da sampai ke tandas ayah aku dah tak nampak apa...pitam dah... lama lam tandas sampai org ketuk2 pintu... aku tak tau la ms tu lepas buang atau sebelum...rasanya lepas kot

kesiannye kat ayah aku... syukur tak jadi pape kalo jd pape mmg aku tak dok diam aku akan cari sapa driver yg tak berperikemanusiaan tuh... tak pikir kalo mak bapak dia yg jd mcm tu apa dia nak kata.... sedih sgt aku kalo ingatkan balik kejadian yg menimpa ayah aku neh...

ayah aku kata da naik bus tu tak nampak dah muka driver tu kot dia tukar ngan kwn dia kot...takut lak ko yg tadi ko keras hati sgt ngan org tua tu... ikut ati nak je aku maki2 kat sini tp biarlah... sampai masa dia nanti dia akan dpt balasan la...aku maki bagai pun dia kan tau baca blog neh... maklum driver bus je kan...

notakaki : kak arryani...ni le cite yg aku ckp nak din3kan tu...
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

kedai Kangkang

ada juga kedai mcm neh...adessss

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Friday, August 14, 2009

happy weekend!!

salam semua





HAPPY WEEKEND OK!!!!

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Thursday, August 13, 2009

saje buat TAG

1. Nama-nama timangan anda?
salmiyah ~ nama penuh aku mak aku je yg panggil dan pantang org panggil nama anak2 dia pendek2 jek huu3X

adik miyah ~ akak2 ngan abg2 aku yg panggil

salmiah or miah ~ cikgu sekolah dan kawan2 yg panggil nama ni...
hiii3X klasik kan nama aku mmg kampung betullah

sal or salmi ~ ni nama dah masuk U dan keje, maklum la da keluar dr kg kan moden la sket haaa3X....POYO!!!

afsal ~ nama komersil

2. Anda Orang Yang?
~aku suka gelak dan buat org gelak sbb tu Encik aku pening dgn aku sbb aku gelak dan ckp kuat ok! sila faham sifat PA mu ini ya Encik!
~very the peramah 1 dan ni menurun kt anak aku adess...tumpo sok2
~nampak je kasar dan garang di luaran tp dalaman aku amatlah lembut, mudah sensetif, mudah tersentap, mudah nangis tu mmg sgt2 la...
~tak suka org bagi arahan dlm bentuk perlian, pertanyaan.. nak bagi arahan kt aku straigh to the point ok!
~agak kuat melawan dan suka memberontak juga la kalo tak kena gaya
~tak suka dikongkong
~last but not least....akulah pencinta yg setia!!

3. Insan Teristimewa Dalam Hidup Anda?
Of course la hubby dan anak aku tuh
then sure mak ayah dan sanak sedara aku
pastu kawan2 aku la semestinye... tanpa korang sume hidupku tak ceria....

4. Lagu kesukaan aku ialah...
banyak tp yg paling suka lagu....Cahaya Cinta....

5. Makanan Kesukaan?
bihun/kue tiaw sup dan laksa....

6. Warna Kesukaan Anda?
hijau

7. Sikap Yang Buatkan Stress ?
aku akan stress bila suruh aku buat apa2 tp dlm bentuk arahan yg buat aku kena pikir dulu...aku juga tak suka bila aku tanya sesuatu bukan jawapan yg aku dpt tp perlian terlebih dulu...ha tu aku mmg panazzzzzzzz je ok! nak soh aku buat apa2 bagi arahan yg jelas dan tepat...straigh to the point...gerenti aku buat dgn sepenuh hati...kalo nak perli2 mampos ko aku sumpah!

8. 5 benda Mesti ada dalam Beg ?
1. handphone ~ uihhh musti ada la kalo takde ni takleh idup aku
2. beg handphone ~ kena ada sbb handphone, IC, lesen sume kad2 ada lam ni...i tak pakai dompet walopun ada
3. pen ~ senang aku nak buat urusan apa2
4. beg make up ~ walopun aku berbedak pg nak p keja je tp beg make up sedia ada bg memberatkan beg aku hiii3X
5. balm fire sent (CNI nye) ~ wajibul ghunnah ada la sbb aku selalu penin

9. Kali terakhir menangis?kenapa?
mlm tadi tp takat nitik air mata je sbb sedey ti nak pindah balik perak tinggal akak housemate aku tu...dia terlalu baik bg aku dan setia melayan karenah anak aku tuh...
huuu3X sedeynyeee...

10. Tag 10 Rakan
aku silakan je sapa2 yg rajin nak buat tag ni... silakan ye
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, August 12, 2009

mati pun nak menipu lagi

Al-kisah ada seorang businessman yang kaya raya bernama Hj.Teepo. Apa saja nama bisnes atas muka bumi ini, dia ada. Sayang, kekayaan Hj.Teepo adalah sebahagian besar hasil penipuan dan putar alamnya dalam bisnes. Sahamnya berpuluh juta, hasil penipuan. Tanah ribu hektar,pun hasil tipu. Wang beratus juta juga, tipu punya hasil. Puas isterinya memberikan kaunseling agar Hj.Teepo berhenti menipu, namun tak dihiraukannya.

Kerana makan terlalu banyak dan mewah, dinner tiap-tiap malam (orang belanja of course), exercise tarak, satu hari Hj.Teepo disahkan oleh doktor mengidapi penyakit barah dan disahkan akan padam dalam masa sebulan. Maka teramatlah hiba hati Hj.Teepo nak meninggalkan dunia ini, tambah pula mengenangkan segala aktivitinya selama ini.

Maka dipanggillah anak isterinya untuk berwasiat.

"Kain yang dah buruk, koyak pun tak apa, buat kain kapan aku. Aku dah banyak merasa kemewahan di dunia ini. Biarlah kain buruk yang ku bawa ke akhirat," jelas Hj.Teepo dengan genangan air mata.

"Kenapa begitu bang?" tanya isterinya.

"Saja aku nak merasa pakai kain buruk pula," jawabnya lagi.

Isterinya terdiam,tapi hatinya berbisik, "Syukurlah, walau dah agak terlambat, ada juga kesedaran dan keinsafan dihati suamiku."

Maka tempoh sebulan cuma tinggal 24 jam lagi. Dengan wajah sugul, Hj.Teepo berbaring di kamarnya. Kain putih yang dah lusuh dan terkoyak sana sini telah siap disediakan. Untuk terakhir kali, si isteri menghampiri Hj.Teepo.

"Bang", bisiknya perlahan. "Buat kali terakhir sebelum abang meninggalkan kami, berilah tahu kenapa abang nak dikapankan dengan kain yang dah buruk. Sedih saya melihat keadaan kain itu bang. Apakah abang telah insaf dan bertaubat dengan perbuatan abang selama ini?"

Hj.Teepo merenung isterinya lama-lama dan bersuara,

"Baiklah, mari rapat kepadaku" isteri Hj.Teepo terus menghampiri suaminya. Dengan nada yang sedih Hj.Teepo bersuara,

"Yang, you pun tahu, terlalu banyak dosa yang I lakukan selama ini. Berapa ramai orang yang dah I kelentong. Jadi cukuplah kemewahan yang I rasakan. Biarlah I dikebumikan dengan kain buruk saja." Isterinya masih ragu-ragu.

"Apakah abang fikir dosa-dosa abang boleh diampunkan dengan berkain kapan yang buruk begitu?" tanyanya lagi.

"Bukan begitu Yang. Kalaulah abang pakai kain kapan yang buruk, nanti Malaikat Mungkar dan Nakir fikir abang dah lama mati. Mereka juga akan fikir abang dah kena soal. Taklah nanti mereka soal abang lagi. Jadi selamatlah abang...."

"Astaghfirullah hal aziiiiiiiiiim" isteri Hj.Teepo terus terlentang kerana terkejut berok dengan penjelasan suaminya.


P/S: Mati pun nak kelentong. Nak kelentong Malaikat pulak tu..... Ambik le iktibar

notakaki: macam ni punya org pun ada ka??
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Tuesday, August 11, 2009

cerek yg menyebarkan H1N1

hati-hati ye skang kalo nak beli cerek... tambah-tambah skang ni musim H1N1 menyerang habis-habisan. naik risau gak aku... so pd semua kalo nak beli cerek tu hati-hati ye jgn beli cerek ini.... bahaya!!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

baby do sit up ~ so cute

video

cute budak ni wat camtu...

hiii3X


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

cari menantu

ada yg nak try ke??
hiii3X

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Monday, August 10, 2009

MARRIAGE

To those who are married, .. Not married ... and soon to be married

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking.. I want a divorce. I raised the topic calmly.

She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Dew. I didn't love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company.

She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Dew so dearly.. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Dew.

When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month's time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day.

She requested that everyday for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Dew about my wife's divorce conditions... She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mummy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time.. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me.

On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Dew about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me... she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mum out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy.

I drove to office.... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind... I walked upstairs. Dew opened the door and I said to her, Sorry, Dew, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Dew, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other any more. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart.

Dew seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away.

At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I'll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead.

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank, blah..blah..blah. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

If you don't share this, nothing will happen to you.

If you do, you just might save a marriage...

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

perkara yg tak perasan atau saja tak perasan

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.
ye ke?? sapa la tu yek... hiii3X

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.
15 orang je ke??

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.
yo la tu

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang walaupun dia tidak menyukai anda.
senyum musti la mau manis...sbb dgn senyuman takkan dpt penyakit kencing manis...hiii3X

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.
siapakah itu?? adakah dia...??

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.
bertuahnye andai aku amat bermakna dlm hidup seseorang itu ye...

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.
ishh takkan la sampai camtu sekali!

8. Anda seorang yang istimewa dan unik.
of course i am... (perasaan jap)

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.
alhamdulillah...ada gak yg meyayangi diri ini...

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah disebaliknya.
sesuatu yg berlaku itu ada hikmahnye... (ayat stereotype yg benar)

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirlah semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka.
ooo ye ke... betul juga

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya.
yes its true...

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci & cela.
tak hidup dek puji, tak mati dek keji... (pinjam pegangan dato' hjh ct nurhalija tuh)

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.
andainya aku mampu meluahkan dgn kata2...

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik.
SAHABAT-SAHABAT BAIKKU...
percayalah anda adalah yg terbaik buatku
aku sayang kamu semua

Seminit Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup untuk melupakannya.


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Thursday, August 6, 2009

iras siapakah mudak ini?

aku suka tgk gambo mudak ni yg ni
muka cam org da beso
aku dok perati je mudak ni
gerangan siapakah iras wajahnye ye?
ibu atau babahnye kah?

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

loya-loya + pening-pening

entah la nape... 2 3 hari ni tekak aku loya semacam jek...pening tu mmg selalu la tp loya2 ni buat aku tak suka... nak muntah tp tak lak kuar cuma tekak rasa mual...hu3X

adakah...??? entah la aku tak sure sbb kalo ikutkan aku tgh tunggu hari je skang ni time 'dia' dtg tp aku tamo r kalut2 nak wat UPT lak kan...rilek r kasi debar sket... hiii3X

tp siyes la...tak selesa lak tekak ni nak kene cari asam neh... mungkin angin kot lam poyut ni dok main kejor2 tu yg aku rasa gini...emmm mcm2 hal la
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Korban H1N1 menjadi 13 orang


KUALA LUMPUR - Bilangan kes kematian akibat wabak selesema babi atau H1N1 terus bertambah dengan empat lagi mangsa menjadi korban menjadikan jumlah mangsa setakat ini 13 orang.

Dua mangsa dilaporkan meninggal dunia di Hospital Melaka membabitkan seorang remaja berusia 12 tahun yang mengalami komplikasi buah pinggang manakala seorang lelaki berusia 20 tahun pula asma kronik.

Mangsa ketiga ialah seorang budak lelaki berusia enam tahun yang meninggal dunia di Hospital Batu Pahat akibat radang paru-paru.

Terbaru, Mohd Hyafiq Aiman Mohd. Saiful Afendi juga berusia enam tahun, meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan tengah hari semalam.
nota kaki : makin bertambah kematian makin bertambah kerisauan..

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, August 5, 2009

wakaf

(sila abaikan pemandangan pd selipar ini ya...)
sebenarnye tak tau nak buat n3 apa
ngah bosan walopun ada keje
rilek jap r
ni selipar
tau kan selipar.. s.e.l.i.p.a.r = selipar
hiii3X
ni selipar aku yg aku rembat
dari sorang officer kt ofis lama aku dulu
sebelum aku pindah ke ofis skrg ni
aku saje je gurau nak selipar tu
dia pun dgn rela hati bagi je kt aku
kenangan la konon
so aku bwk la ke ofis skang
utk aku pakai time gi toilet
time nak amik air semayang
kdg2 bwk gak outing lunch
hu3X
then selipar ni aku berkongsi ngan Encik aku
dia la...
asal nak gi semayang pinjam
mula2 tu letak balik kt tpt aku
la ni bermukin lam bilik dia je
emmm...takpe
aku redho je sbb aku dpt pahala
sbbnye dia guna gi amik air semayang
kan free je pahala aku dpt
so skrg ni selipar tu mcm dah jd hak milik mutlak
Encik aku tu lak
emmm aku tengok je la dia pakai seliparku mcm selipar dia
hiii3X
nak dpt pahala kan...
eh aku ikhlas ok!
dan
aku pun dah nak pindah
so aku rasa aku tinggalkan je lah selipar tu
utk kegunaan Encik aku tu
walopun aku tak ckp aku hadiah kt dia
tp dlm ati aku ckp
"Encik...tu la hadiah dan kenangan aku utk Encik ye...
maka sudilah kiranya menerima..."
ahaks..
maka
dgn ini aku mewakafkan ataupun bahasa sopannya
menghadiahkan la selipar ini kepada Encik


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

all about Nur 'Ain Saffiya

Nur 'Ain wif her luvly auntie...cik siha..
yey yey cik siha nak bwk gi jenjalan...


dah beso kamu ye nak... mcm baru je ibu ngandungkan kamu...


pandanglah...lihatlah...betisku yg mantop dan pehaku yg padat....


inilah kawan baikku...do rae monn...



ibu... ibu... nak itutttt...






AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Monday, August 3, 2009

alahai anakku...

tu la majalah kesukaan dia...majalah Astro...hiii3X


rilek jek ko nak eh...org pakaikan topi beso gedabak pun ko mantain je...
hai anak...anak


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

senyuman


senyuman
di sebaliknya tersimpan rahsia
rahsia hati seorang insan
insan yang bergelar
perempuan
isteri
ibu
senyuman
ada senyuman dusta
ada senyuman suka
ada juga senyuman duka
senyuman palsu...juga ada
berbagai tafsiran di sebalik tiap senyuman
jangan disangka sebuah senyuman itu
adalah senyuman bahagia
senyuman juga bukanlah mencerminkan
hati yang gembira
senyuman ada kalanya menutup sengsara
menutup lara
lara hati sang perempuan
juga isteri
malahan hati seorang ibu
senyum di bibir
tak selalu seiring dgn apa tersirat di hati
hanya menutup segala yg tersembunyi
hanya hati yg tahu apa di dalamnya
walau apa terjadi
senyumanku tetap bersemi di bibir
walaupun hati terpalit kelukaan

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

kecantikan yg akan kelam

Oleh Dr Tuah Iskandar Al-Haj

Saya teringat satu kisah yang menimpa seorang ulama sewaktu dia dalam penerbangan. Apabila tiba waktu solat, dia pun pergilah ke tandas untuk berwuduk. Al maklum, tandas di dalam kapal terbang memang sempit, maka dia pun terpaksalah membuka pintu tandas itu ketika berwuduk. Tatkala dia sedang mengangkat salah satu daripada kakinya ke sinki (washing basin), seorang pramugari telah ternampak perbuatan ulama itu dan segera menegurnya.

Pramugari: (Dengan suara dikeraskan) Tuan tak boleh memasukkan kaki ke dalam sinki itu.

Ulama: Mengapa?

Pramugari: Kotorlah sinki itu nanti.

Ulama: Tapi tidak disediakan gayung untuk saya mencuci kaki di mangkuk tandas.

Pramugari: Itu bukan alasan membasuh kaki di sinki.

Ulama: Habis, kalau saya hendak membasuh kaki di mana harus saya membasuhnya?

Pramugari: Tak perlu mencuci kaki ketika menaiki kapal terbang.

Ulama: (Dengan suara lembut dan penuh rendah diri) Berapa kali saudari mencuci muka saudari dalam satu hari?

Pramugari: Tuan, orang macam saya paling tidak cuci muka sekali atau dua kali sehari. Takkan tuan tak tahu pramugari macam kami perlu jaga penampilan wajah. Kami kena rawat wajah kami setiap masa. Kami kena pastikan orang puas hati walau hanya dengan melihat wajah kami.

Ulama: Saya mencuci kaki saya lima kali dalam sehari, satu kali cuci tiga kali berturut-turut, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari.

Jawapan seperti ini bukanlah pula hendak merendah-rendahkan orang lain tetapi sekadar membuat perbandingan ciri orang beriman bersama bukti dengan orang beriman tanpa bukti. Orang yang beriman bersama bukti, walau apa pun keadaannya dia akan lakukan semua kewajipan biarpun susah, sebaliknya orang beriman tanpa bukti berpegang teguh pada suara hati tetapi tidak sanggup atau kecundang tatakala diberikan sedikit ujian.

notakaki : ambik ko!
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Permata Hati Beg


aku jengah2 la ke blog di bawah ni

http://toteboutique.blogspot.com/


cute2 nye dia nye beg2... nanti leh la tempah.. sapa nak tempah pun boleh kot... so silalah jengah ke laman cik as ni ye


nota kaki : cantik kan beg kt atas tu?


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Thursday, July 30, 2009

Pesta Makan Buah

emm...sedapnye doghoyan neh!!

perrggghhh...sedap tak terkata


eiii...tombamnye aku!! arggghhhh...


buruk lantok lak ai mamat neh...





AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...