Wednesday, August 26, 2009

aku support kak Arryani

ni sbg tanda sokongan utk k. arryani... aku pun tak sure sbb apa dia perlukan sokongan camni tp aku rasa ni disebabkan dia ckp kene masuk court ari tu kot... ye ke akak? tak kisah la sbb apa tp aku sokong akak ye... hiiii3X





AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan


Seribu senyuman
belum tentu menawan hati
satu jelingan sudah cukup
menimbulkan rasa benci
membina mengambil masa
meruntuh sekelip masa.
Selamat Menyambut
Ramadhan
Maaf Zahir dan Batin
Semoga Ramadhan membawa keberkatan
kepada semua dan
mengukuhkan ukhwah yang terbina.
Aku menyusun sepuluh jari memohon maaf atas keterlanjuran kata dan perbuatan, yang menyinggung perasaan sahabat dan atas segala kesilapan yang telah berlaku disepanjang perkenalan kita selama ini.

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

HANTARAN AL-QURAN



“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil..

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin..

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel. Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad.

Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib..Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi.

Surah Ar Ra'd

“Apa benda nih” detik hati Nabil.

“Bismillahirrahmaani rrahim..ALL. .MAA.. RIII..!!” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A’uzubillahiminnassya itaanirrajim. . Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. kedengar suara gemersik Ustaz Sa’ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa’ad.

“Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya..” penutup Ustaz Sa’ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu.Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQuran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa’ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil.


notakaki: tergelak aku baca...walopun lawak tp ada pengajarannya... ada pulak ye ayat al Quran 'al ma rii'..adesss
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, August 19, 2009

TAG from SURIE

Namaku:
Salmiyah binti Che Abdul Salleh (sama mcm dlm I/C ok!)

Nama Panggilanku:
baca balik TAG yg 13 Ogos ari tu la ye... sama je
juz call me SAL ok...nice n sweet jek...hiiii3X

Tarikh Lahirku :
25 Disember 1981.. nak adiah leh tak?? nge3X

Tempat Lahirku :
Kg. Bohor Mali, Simpang Empat, Perlis

Statusku :
Married

Hobiku :
layan internet
main dgn anak
sms dgn member baik
kumpul resepi ~ masakan, kuih, kek dll...
tp tak penah try buat pun hiii3X

Makanan Kegemaranku :
bihun/kue tiaw sup
laksa
makanan yg pedas2

Minuman Kegemaranku :
sirap limau
sirap laici
teh 'o' ais limau ~ taste murahan jek hiii3X

Cita-Citaku :
takde cita-cita....boleh??

Pengalaman Burukku :
entah tak ingat la dan takmo ingat

Pengalaman Manisku :
dpt masuk U
kawin dgn lelaki yg dicintai
melahirkan zuriat setelah hampir 4 thn menanti

Perkara Yang Disukaiku :
jalan-jalan dgn anak dan hubby tak kisah ke mana pun janji bersama dorang

Perkara Yang Tak Disukaiku :
disuruh buat itu ini mcm kuli batak
cakap benda yg sama ulang2 kali...penat dan fedup
ditegur atas kesalahan yg bukan kita buat..sakit ati
tempat ramai org dan sesak... takleh nafas weh

Adakah Anda Berpuas Hati Dengan Apa Yang Anda Ada? :
syukur Alhamdulilah apa yg dihajati ada yg dah tertunai...dan ada lagi yg belum

Harapanku :
hidup diberkati dunia akhirat
semoga dimurahkan rezeki agar dpt senangkan mak ayah
keluarga aman bahagia tanpa ada org luar yg mengganggu

Orang Yang Nak DiTag:
semua followers
semua bloglist kat blog aku neh
dan sapa2 lah
tu pun kalo rajin/sudi
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

kisah ayah aku

baca n3 kak arryani yg bertajuk 'Ayah siapakah dia..?' buat aku teringat kisah ayah aku dlm 2/3 bulan lepas

kisahnya masa kejadian ayah aku dlm perjalan balik ke kg aku kat Perlis la...perjalanan KL-Perlis... aku tak sure bus express apa ayah aku naik tu.... sampai kat tengah perjalanan tuh dia rasa nak buang air besor...sangat2 terasa neh bukan main2... then gi la jupe driver tu mintak berenti la kat mana2 hentian yg terdekat sbb dah tak tahan sgt.... for info umo ayah aku da 68 dah... tp alhamdulillah sihat lagi cuma da berumor biasa la kan ada la sikit darah tinggi, kencing manis tu...

ok back to the story line... da gi jupe driver tuh mintak berenti jap si driver tu takmau berenti... biasa la bus express ni kalo bukan tpt dorg selalu berenti mmg takmo berenti... aku paham la tu tp ko takde perikemanusiaan ke org tua (ayah aku la) tu tak tahan sgt2 nak buang air kan... agak2 la... bukan suka2 dia nak soh benti

da driver tu takmau berenti ayah aku ckp la kalo takmau tunggu pun takpe turunkan dia kat mana2 hentian terdekat then nak jalan...jalan la... pun takmo... apa punya hati la mangkuk tu so terpaksa la ayah aku tahan... leh bayangkan tak m/mana rasa bila tahan berak?? sapa yg penah rasa tu tau la camne rasanya kan...takyah aku explain la ye

tahan punya tahan at last sampai la kat hentian Simpang Pulai...ayah aku pun apa lagi da lama tahan nak turun la... nak tau apa jadi? terduduk ayah aku kat depan bus tu.... dah tak daya nak jalan dek kerana terlalu lama menahan neh... so ada la org2 hamba ALLAH yg berhati mulia yg tolong papah gi tandas.... Ya ALLAH aku masa dengar mak aku cite air mata nitik2 dah ni hati aku membuak2 je mcm nak tumbuk je muka driver tuh... tu satu hal da sampai ke tandas ayah aku dah tak nampak apa...pitam dah... lama lam tandas sampai org ketuk2 pintu... aku tak tau la ms tu lepas buang atau sebelum...rasanya lepas kot

kesiannye kat ayah aku... syukur tak jadi pape kalo jd pape mmg aku tak dok diam aku akan cari sapa driver yg tak berperikemanusiaan tuh... tak pikir kalo mak bapak dia yg jd mcm tu apa dia nak kata.... sedih sgt aku kalo ingatkan balik kejadian yg menimpa ayah aku neh...

ayah aku kata da naik bus tu tak nampak dah muka driver tu kot dia tukar ngan kwn dia kot...takut lak ko yg tadi ko keras hati sgt ngan org tua tu... ikut ati nak je aku maki2 kat sini tp biarlah... sampai masa dia nanti dia akan dpt balasan la...aku maki bagai pun dia kan tau baca blog neh... maklum driver bus je kan...

notakaki : kak arryani...ni le cite yg aku ckp nak din3kan tu...
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

kedai Kangkang

ada juga kedai mcm neh...adessss

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Friday, August 14, 2009

happy weekend!!

salam semua





HAPPY WEEKEND OK!!!!

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Thursday, August 13, 2009

saje buat TAG

1. Nama-nama timangan anda?
salmiyah ~ nama penuh aku mak aku je yg panggil dan pantang org panggil nama anak2 dia pendek2 jek huu3X

adik miyah ~ akak2 ngan abg2 aku yg panggil

salmiah or miah ~ cikgu sekolah dan kawan2 yg panggil nama ni...
hiii3X klasik kan nama aku mmg kampung betullah

sal or salmi ~ ni nama dah masuk U dan keje, maklum la da keluar dr kg kan moden la sket haaa3X....POYO!!!

afsal ~ nama komersil

2. Anda Orang Yang?
~aku suka gelak dan buat org gelak sbb tu Encik aku pening dgn aku sbb aku gelak dan ckp kuat ok! sila faham sifat PA mu ini ya Encik!
~very the peramah 1 dan ni menurun kt anak aku adess...tumpo sok2
~nampak je kasar dan garang di luaran tp dalaman aku amatlah lembut, mudah sensetif, mudah tersentap, mudah nangis tu mmg sgt2 la...
~tak suka org bagi arahan dlm bentuk perlian, pertanyaan.. nak bagi arahan kt aku straigh to the point ok!
~agak kuat melawan dan suka memberontak juga la kalo tak kena gaya
~tak suka dikongkong
~last but not least....akulah pencinta yg setia!!

3. Insan Teristimewa Dalam Hidup Anda?
Of course la hubby dan anak aku tuh
then sure mak ayah dan sanak sedara aku
pastu kawan2 aku la semestinye... tanpa korang sume hidupku tak ceria....

4. Lagu kesukaan aku ialah...
banyak tp yg paling suka lagu....Cahaya Cinta....

5. Makanan Kesukaan?
bihun/kue tiaw sup dan laksa....

6. Warna Kesukaan Anda?
hijau

7. Sikap Yang Buatkan Stress ?
aku akan stress bila suruh aku buat apa2 tp dlm bentuk arahan yg buat aku kena pikir dulu...aku juga tak suka bila aku tanya sesuatu bukan jawapan yg aku dpt tp perlian terlebih dulu...ha tu aku mmg panazzzzzzzz je ok! nak soh aku buat apa2 bagi arahan yg jelas dan tepat...straigh to the point...gerenti aku buat dgn sepenuh hati...kalo nak perli2 mampos ko aku sumpah!

8. 5 benda Mesti ada dalam Beg ?
1. handphone ~ uihhh musti ada la kalo takde ni takleh idup aku
2. beg handphone ~ kena ada sbb handphone, IC, lesen sume kad2 ada lam ni...i tak pakai dompet walopun ada
3. pen ~ senang aku nak buat urusan apa2
4. beg make up ~ walopun aku berbedak pg nak p keja je tp beg make up sedia ada bg memberatkan beg aku hiii3X
5. balm fire sent (CNI nye) ~ wajibul ghunnah ada la sbb aku selalu penin

9. Kali terakhir menangis?kenapa?
mlm tadi tp takat nitik air mata je sbb sedey ti nak pindah balik perak tinggal akak housemate aku tu...dia terlalu baik bg aku dan setia melayan karenah anak aku tuh...
huuu3X sedeynyeee...

10. Tag 10 Rakan
aku silakan je sapa2 yg rajin nak buat tag ni... silakan ye
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, August 12, 2009

mati pun nak menipu lagi

Al-kisah ada seorang businessman yang kaya raya bernama Hj.Teepo. Apa saja nama bisnes atas muka bumi ini, dia ada. Sayang, kekayaan Hj.Teepo adalah sebahagian besar hasil penipuan dan putar alamnya dalam bisnes. Sahamnya berpuluh juta, hasil penipuan. Tanah ribu hektar,pun hasil tipu. Wang beratus juta juga, tipu punya hasil. Puas isterinya memberikan kaunseling agar Hj.Teepo berhenti menipu, namun tak dihiraukannya.

Kerana makan terlalu banyak dan mewah, dinner tiap-tiap malam (orang belanja of course), exercise tarak, satu hari Hj.Teepo disahkan oleh doktor mengidapi penyakit barah dan disahkan akan padam dalam masa sebulan. Maka teramatlah hiba hati Hj.Teepo nak meninggalkan dunia ini, tambah pula mengenangkan segala aktivitinya selama ini.

Maka dipanggillah anak isterinya untuk berwasiat.

"Kain yang dah buruk, koyak pun tak apa, buat kain kapan aku. Aku dah banyak merasa kemewahan di dunia ini. Biarlah kain buruk yang ku bawa ke akhirat," jelas Hj.Teepo dengan genangan air mata.

"Kenapa begitu bang?" tanya isterinya.

"Saja aku nak merasa pakai kain buruk pula," jawabnya lagi.

Isterinya terdiam,tapi hatinya berbisik, "Syukurlah, walau dah agak terlambat, ada juga kesedaran dan keinsafan dihati suamiku."

Maka tempoh sebulan cuma tinggal 24 jam lagi. Dengan wajah sugul, Hj.Teepo berbaring di kamarnya. Kain putih yang dah lusuh dan terkoyak sana sini telah siap disediakan. Untuk terakhir kali, si isteri menghampiri Hj.Teepo.

"Bang", bisiknya perlahan. "Buat kali terakhir sebelum abang meninggalkan kami, berilah tahu kenapa abang nak dikapankan dengan kain yang dah buruk. Sedih saya melihat keadaan kain itu bang. Apakah abang telah insaf dan bertaubat dengan perbuatan abang selama ini?"

Hj.Teepo merenung isterinya lama-lama dan bersuara,

"Baiklah, mari rapat kepadaku" isteri Hj.Teepo terus menghampiri suaminya. Dengan nada yang sedih Hj.Teepo bersuara,

"Yang, you pun tahu, terlalu banyak dosa yang I lakukan selama ini. Berapa ramai orang yang dah I kelentong. Jadi cukuplah kemewahan yang I rasakan. Biarlah I dikebumikan dengan kain buruk saja." Isterinya masih ragu-ragu.

"Apakah abang fikir dosa-dosa abang boleh diampunkan dengan berkain kapan yang buruk begitu?" tanyanya lagi.

"Bukan begitu Yang. Kalaulah abang pakai kain kapan yang buruk, nanti Malaikat Mungkar dan Nakir fikir abang dah lama mati. Mereka juga akan fikir abang dah kena soal. Taklah nanti mereka soal abang lagi. Jadi selamatlah abang...."

"Astaghfirullah hal aziiiiiiiiiim" isteri Hj.Teepo terus terlentang kerana terkejut berok dengan penjelasan suaminya.


P/S: Mati pun nak kelentong. Nak kelentong Malaikat pulak tu..... Ambik le iktibar

notakaki: macam ni punya org pun ada ka??
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Tuesday, August 11, 2009

cerek yg menyebarkan H1N1

hati-hati ye skang kalo nak beli cerek... tambah-tambah skang ni musim H1N1 menyerang habis-habisan. naik risau gak aku... so pd semua kalo nak beli cerek tu hati-hati ye jgn beli cerek ini.... bahaya!!

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

baby do sit up ~ so cute

video

cute budak ni wat camtu...

hiii3X


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

cari menantu

ada yg nak try ke??
hiii3X

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Monday, August 10, 2009

MARRIAGE

To those who are married, .. Not married ... and soon to be married

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I've got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn't know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking.. I want a divorce. I raised the topic calmly.

She didn't seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn't talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Dew. I didn't love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company.

She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Dew so dearly.. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn't have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Dew.

When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn't want anything from me, but needed a month's notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month's time and she didn't want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day.

She requested that everyday for the month's duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Dew about my wife's divorce conditions... She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn't had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mummy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don't tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn't looked at this woman carefully for a long time.. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me.

On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn't tell Dew about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me... she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it's time to carry mum out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn't noticed that our life lacked intimacy.

I drove to office.... jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind... I walked upstairs. Dew opened the door and I said to her, Sorry, Dew, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Dew, I said, I won't divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn't value the details of our lives, not because we didn't love each other any more. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart.

Dew seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away.

At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I'll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed - dead.

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank, blah..blah..blah. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse's friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

If you don't share this, nothing will happen to you.

If you do, you just might save a marriage...

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

perkara yg tak perasan atau saja tak perasan

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.
ye ke?? sapa la tu yek... hiii3X

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.
15 orang je ke??

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.
yo la tu

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang walaupun dia tidak menyukai anda.
senyum musti la mau manis...sbb dgn senyuman takkan dpt penyakit kencing manis...hiii3X

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.
siapakah itu?? adakah dia...??

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.
bertuahnye andai aku amat bermakna dlm hidup seseorang itu ye...

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.
ishh takkan la sampai camtu sekali!

8. Anda seorang yang istimewa dan unik.
of course i am... (perasaan jap)

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.
alhamdulillah...ada gak yg meyayangi diri ini...

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah disebaliknya.
sesuatu yg berlaku itu ada hikmahnye... (ayat stereotype yg benar)

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirlah semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka.
ooo ye ke... betul juga

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya.
yes its true...

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci & cela.
tak hidup dek puji, tak mati dek keji... (pinjam pegangan dato' hjh ct nurhalija tuh)

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.
andainya aku mampu meluahkan dgn kata2...

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik.
SAHABAT-SAHABAT BAIKKU...
percayalah anda adalah yg terbaik buatku
aku sayang kamu semua

Seminit Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup untuk melupakannya.


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Thursday, August 6, 2009

iras siapakah mudak ini?

aku suka tgk gambo mudak ni yg ni
muka cam org da beso
aku dok perati je mudak ni
gerangan siapakah iras wajahnye ye?
ibu atau babahnye kah?

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

loya-loya + pening-pening

entah la nape... 2 3 hari ni tekak aku loya semacam jek...pening tu mmg selalu la tp loya2 ni buat aku tak suka... nak muntah tp tak lak kuar cuma tekak rasa mual...hu3X

adakah...??? entah la aku tak sure sbb kalo ikutkan aku tgh tunggu hari je skang ni time 'dia' dtg tp aku tamo r kalut2 nak wat UPT lak kan...rilek r kasi debar sket... hiii3X

tp siyes la...tak selesa lak tekak ni nak kene cari asam neh... mungkin angin kot lam poyut ni dok main kejor2 tu yg aku rasa gini...emmm mcm2 hal la
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Korban H1N1 menjadi 13 orang


KUALA LUMPUR - Bilangan kes kematian akibat wabak selesema babi atau H1N1 terus bertambah dengan empat lagi mangsa menjadi korban menjadikan jumlah mangsa setakat ini 13 orang.

Dua mangsa dilaporkan meninggal dunia di Hospital Melaka membabitkan seorang remaja berusia 12 tahun yang mengalami komplikasi buah pinggang manakala seorang lelaki berusia 20 tahun pula asma kronik.

Mangsa ketiga ialah seorang budak lelaki berusia enam tahun yang meninggal dunia di Hospital Batu Pahat akibat radang paru-paru.

Terbaru, Mohd Hyafiq Aiman Mohd. Saiful Afendi juga berusia enam tahun, meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan tengah hari semalam.
nota kaki : makin bertambah kematian makin bertambah kerisauan..

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Wednesday, August 5, 2009

wakaf

(sila abaikan pemandangan pd selipar ini ya...)
sebenarnye tak tau nak buat n3 apa
ngah bosan walopun ada keje
rilek jap r
ni selipar
tau kan selipar.. s.e.l.i.p.a.r = selipar
hiii3X
ni selipar aku yg aku rembat
dari sorang officer kt ofis lama aku dulu
sebelum aku pindah ke ofis skrg ni
aku saje je gurau nak selipar tu
dia pun dgn rela hati bagi je kt aku
kenangan la konon
so aku bwk la ke ofis skang
utk aku pakai time gi toilet
time nak amik air semayang
kdg2 bwk gak outing lunch
hu3X
then selipar ni aku berkongsi ngan Encik aku
dia la...
asal nak gi semayang pinjam
mula2 tu letak balik kt tpt aku
la ni bermukin lam bilik dia je
emmm...takpe
aku redho je sbb aku dpt pahala
sbbnye dia guna gi amik air semayang
kan free je pahala aku dpt
so skrg ni selipar tu mcm dah jd hak milik mutlak
Encik aku tu lak
emmm aku tengok je la dia pakai seliparku mcm selipar dia
hiii3X
nak dpt pahala kan...
eh aku ikhlas ok!
dan
aku pun dah nak pindah
so aku rasa aku tinggalkan je lah selipar tu
utk kegunaan Encik aku tu
walopun aku tak ckp aku hadiah kt dia
tp dlm ati aku ckp
"Encik...tu la hadiah dan kenangan aku utk Encik ye...
maka sudilah kiranya menerima..."
ahaks..
maka
dgn ini aku mewakafkan ataupun bahasa sopannya
menghadiahkan la selipar ini kepada Encik


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

all about Nur 'Ain Saffiya

Nur 'Ain wif her luvly auntie...cik siha..
yey yey cik siha nak bwk gi jenjalan...


dah beso kamu ye nak... mcm baru je ibu ngandungkan kamu...


pandanglah...lihatlah...betisku yg mantop dan pehaku yg padat....


inilah kawan baikku...do rae monn...



ibu... ibu... nak itutttt...






AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Monday, August 3, 2009

alahai anakku...

tu la majalah kesukaan dia...majalah Astro...hiii3X


rilek jek ko nak eh...org pakaikan topi beso gedabak pun ko mantain je...
hai anak...anak


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

senyuman


senyuman
di sebaliknya tersimpan rahsia
rahsia hati seorang insan
insan yang bergelar
perempuan
isteri
ibu
senyuman
ada senyuman dusta
ada senyuman suka
ada juga senyuman duka
senyuman palsu...juga ada
berbagai tafsiran di sebalik tiap senyuman
jangan disangka sebuah senyuman itu
adalah senyuman bahagia
senyuman juga bukanlah mencerminkan
hati yang gembira
senyuman ada kalanya menutup sengsara
menutup lara
lara hati sang perempuan
juga isteri
malahan hati seorang ibu
senyum di bibir
tak selalu seiring dgn apa tersirat di hati
hanya menutup segala yg tersembunyi
hanya hati yg tahu apa di dalamnya
walau apa terjadi
senyumanku tetap bersemi di bibir
walaupun hati terpalit kelukaan

AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

kecantikan yg akan kelam

Oleh Dr Tuah Iskandar Al-Haj

Saya teringat satu kisah yang menimpa seorang ulama sewaktu dia dalam penerbangan. Apabila tiba waktu solat, dia pun pergilah ke tandas untuk berwuduk. Al maklum, tandas di dalam kapal terbang memang sempit, maka dia pun terpaksalah membuka pintu tandas itu ketika berwuduk. Tatkala dia sedang mengangkat salah satu daripada kakinya ke sinki (washing basin), seorang pramugari telah ternampak perbuatan ulama itu dan segera menegurnya.

Pramugari: (Dengan suara dikeraskan) Tuan tak boleh memasukkan kaki ke dalam sinki itu.

Ulama: Mengapa?

Pramugari: Kotorlah sinki itu nanti.

Ulama: Tapi tidak disediakan gayung untuk saya mencuci kaki di mangkuk tandas.

Pramugari: Itu bukan alasan membasuh kaki di sinki.

Ulama: Habis, kalau saya hendak membasuh kaki di mana harus saya membasuhnya?

Pramugari: Tak perlu mencuci kaki ketika menaiki kapal terbang.

Ulama: (Dengan suara lembut dan penuh rendah diri) Berapa kali saudari mencuci muka saudari dalam satu hari?

Pramugari: Tuan, orang macam saya paling tidak cuci muka sekali atau dua kali sehari. Takkan tuan tak tahu pramugari macam kami perlu jaga penampilan wajah. Kami kena rawat wajah kami setiap masa. Kami kena pastikan orang puas hati walau hanya dengan melihat wajah kami.

Ulama: Saya mencuci kaki saya lima kali dalam sehari, satu kali cuci tiga kali berturut-turut, bererti kaki saya lebih bersih dari muka saudari.

Jawapan seperti ini bukanlah pula hendak merendah-rendahkan orang lain tetapi sekadar membuat perbandingan ciri orang beriman bersama bukti dengan orang beriman tanpa bukti. Orang yang beriman bersama bukti, walau apa pun keadaannya dia akan lakukan semua kewajipan biarpun susah, sebaliknya orang beriman tanpa bukti berpegang teguh pada suara hati tetapi tidak sanggup atau kecundang tatakala diberikan sedikit ujian.

notakaki : ambik ko!
AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Permata Hati Beg


aku jengah2 la ke blog di bawah ni

http://toteboutique.blogspot.com/


cute2 nye dia nye beg2... nanti leh la tempah.. sapa nak tempah pun boleh kot... so silalah jengah ke laman cik as ni ye


nota kaki : cantik kan beg kt atas tu?


AYAT-AYAT PUJANGGA KO ORANG

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...